Gebouwen moeten brandveilig worden gebruikt. Brandmeld-, ontruimings- en noodverlichtingsinstallaties zijn veelal verplicht en moeten periodiek onderhouden worden. Vanaf 2012 is het nieuwe bouwbesluit van kracht. Daarin is bij wet geregeld dat de gebouweigenaar en/of de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor het voldoen aan de geldende voorschriften. Voldoet u daar niet aan? Dan bent u in overtreding.

Dit betekent nogal wat. Bij een eventuele calamiteit waarbij menselijk leed of materiële schade valt te betreuren, is de gemeente niet meer verantwoordelijk. Maar u dus wel!

Doormelding

Met de komst van het nieuwe bouwbesluit is ook de doormelding naar de RAC (regionale alarmcentrale van de brandweer) in veel gevallen geen verplichting meer. Alleen voor gebouwen waarin verminderd zelfredzame personen, slapende personen of kleine kinderen zijn, blijft de verplichte doormelding gelden (bijvoorbeeld zorginstellingen, kinderopvangcentra, celgebouwen). Waar kiest u dan voor als dat voor u niet geldt? Een particuliere alarmcentrale (PAC) kan in dat geval uitkomst bieden. Na binnenkomst van een brandmelding bij een PAC wordt, na verificatie van het brandalarm, de melding alsnog doorgezet naar de RAC.

Checkup

Het bouwbesluit 2012 kan ook gevolgen hebben voor u. Beschikt uw bedrijf al over de wettelijk vereiste brandmeld-, ontruimings- en noodverlichtingsinstallaties? Of moet u deze installaties nog aan laten leggen? En voldoen uw bestaande installaties wel? Worden ze goed periodiek onderhouden? Wij komen graag bij u langs om dit voor u te checken. Vanzelfsprekend kunnen wij u ook tot in detail informeren over brandveiligheid en alle mogelijkheden die u heeft voor doormelding en verificatie van brandalarmen.