Thomas Edison, de uitvinder van de gelijkstroom, was in de 19e eeuw in een strijd verwikkeld met Nikola Tesla, de man van de wisselstroom. Deze laatste heeft uiteindelijk de slag gewonnen, vooral omdat destijds bleek, dat wisselstroom makkelijker te vervoeren was over grotere afstanden. Wereldwijd heeft dit grote gevolgen gehad. Want tot op de dag van vandaag domineert AC de elektriciteitsmarkt. Maar blijft dit zo?
"Vooral door de revival van decentrale energieopwekking, waar zonnepanelen een grote rol in spelen, is gelijkstroom weer 'hot'", begint Jaap Baarsma, senior adviseur van EcoNed (het groene label van ElektroNed). "Zonne-energie is namelijk DC en zo'n 80% van de elektriciteit in huishoudens is dat ook. Denk hierbij aan LED verlichting, computers of je telefoon. Wat we nu dus feitelijk doen, is zonne-energie (DC) omzetten naar AC en die vervolgens weer omzetten naar DC. Dat kan anders, maar hoe pakken we dat wereldwijd slim aan? Want alles is ingericht op wisselstroom."
Waar ligt de winst?
"Bij DC kunnen we stroom, maar ook data, over dezelfde kabel laten lopen. Omvormers zijn dan niet nodig, en zo voorkom je dus ook verlies van stroom. Maar het belangrijkste is, dat je direct stroom en intelligente toepassingen via dezelfde verbinding kunt laten lopen. LED verlichting in kantoren of bedrijven is bijvoorbeeld helemaal DC gevoed, maar ook in de tuinbouwsector liggen hier aantrekkelijke kansen, bijvoorbeeld om het groeiproces van gewassen te sturen. Ook is het eerste gelijkspanningsnet voor openbare verlichting inmiddels een feit, waardoor er geen conversieapparatuur in elke lichtmast meer nodig is. En wat ten slotte ook pleit voor DC: het is makkelijker verdeelbaar en makkelijker decentraal op te slaan. Al met al kunnen we constateren dat gelijkstroom, mede hierdoor, terrein wint in elektriciteitsland."
What's in it for me?
"Als u zich afvraagt of er voor uw bedrijf of organisatie winst te behalen valt op dit gebied, kunt u zich altijd tot uw eigen ElektroNed-partner wenden. Samen met EcoNed houden zij de ontwikkelingen in AC/DC scherp in de gaten en kennen zij ook de stand van de regelgeving (NEN) op dit gebied. Laat u gerust adviseren!", besluit Baarsma.
