Duurzaamheid is al lang geen progressieve hobby meer. Het regeerakkoord dat op tafel is gelegd biedt voldoende aanknopingspunten om te kunnen zeggen dat Den Haag er werk van wil en gaat maken. Er liggen ambities. En iedereen, ook u, krijgt hier mee te maken. De (strenge) handhaving van de Wet Milieubeheer zal namelijk op allerlei fronten effect sorteren. Het wordt dus menens.
Als we naar het Regeerakkoord kijken en inzoomen op duurzaamheid vallen er eigenlijk twee dingen op:
- De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt al in 2020 - en dit is veel sneller dan verwacht - vervangen door een nieuwe regeling. Deze nieuwe regeling is gebaseerd op terugleversubsidie: een meer toekomstbestendig salderingsmodel. Deze terugleversubsidie vervangt het fiscale deel van de salderingsregeling. Een consument die zonnestroom teruglevert aan het elektriciteitsnet krijgt nu de stroomprijs terug plus alle belastingen die daar bovenop komen. In de nieuwe regeling krijgt de consument van het elektriciteitsbedrijf een vergoeding voor de geleverde zonnestroom en daarnaast een terugleversubsidie van de overheid (bron: Holland Solar).
De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, Holland Solar, Energie Nederland en Netbeheer Nederland hebben samen meegewerkt aan dit model. Het voordeel is, dat consumenten hiermee investeringszekerheid hebben.
- De SDE+-regeling (Stimulering Duurzame Energieproductie) voor grote bedrijven wordt voortgezet. Het precieze budget hiervoor is helaas nog niet bekend en zal naar verwachting eind dit jaar gecommuniceerd worden.
Oproep aan ondernemers en instellingen met een pand met veel dakoppervlak: wacht niet langer en schakel nu echt over op zonnepanelen!
In de wandelgangen wordt wel gesproken over een speciale regeling voor het midden- en kleinbedrijf want daar is nu eigenlijk geen passende constructie voor. Tussen salderen en de SDE+ zit niets namelijk dus als dat gaat veranderen zou dat goed nieuws zijn. We houden u op de hoogte.
Doorbraakjaar
2017 is een echt doorbraakjaar voor zonne-energie. In het eerste halfjaar van 2017 is 'zon' de grootste aanvrager geworden binnen de SDE+ subsidieregeling (vóór wind, thermische energie en geothermie). En ook in de tweede helft van dit jaar lijkt dit het geval te worden. We zien dus ook dat de verschillende manieren van duurzaam energie opwekken met elkaar concurreren als het om de subsidiegelden binnen de SDE+ gaat.
Tenders worden steeds meer op prijs gewonnen. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat het voor bedrijven en instellingen met grote dakoppervlakten nu uiterst interessant is voor zonnepanelen te kiezen. Het is duurzaam, goed voor het imago en het levert je geld op. Wacht daarom niet langer en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We informeren u graag uitgebreid hierover.
