De Nederlandse overheid streeft naar een circulaire economie in het jaar 2050. Circulair ondernemen, bouwen en installeren is een hot topic. Op Building Holland (april 2019) - hét innovatie event voor de bouw, innovatie en vastgoed – werd er ook veel aandacht aan besteed. Technisch installateurs, bouwkundig aannemers, fabrikanten van materialen en groothandels namen op dit event plaats aan een speciale innovatietafel met als doel: constructief van gedachten wisselen over de kansen en uitdagingen die circulair bouwen met zich meebrengt. Hoe richten we dat als bouwpartners optimaal in en nog belangrijker: wat levert het op?
Momenteel bestaat maar liefst 40% van onze afvalberg uit bouw- en sloopafval. Tel daarbij op dat we nu enerzijds te maken hebben met grondstoffenschaarste en anderzijds met een grote behoefte aan nieuwbouw in ons land. En ook dat de Nederlandse overheid steeds meer regels stelt ten aanzien van duurzaamheid met als doel: CO2-reductie. Denk bijvoorbeeld aan energielabel C voor kantoren (verplicht in 2023) en energielabel A++ (verplicht in 2030). Dan is het klip en klaar dat het anders moet. Dat we samen moeten kiezen voor hergebruik van materialen en grondstoffen overal waar het maar kan. En gelukkig zien zowel opdrachtgevers als bouwpartners dat ook in. Wij zijn in ieder geval overtuigd.
Aanzienlijke milieuvoordelen
Kijkend naar ons werkgebied kunnen we bijvoorbeeld radiatoren, luchtbehandelingskasten, warmtepompen, kabelgoten, patchkasten, schakelmaterialen en diverse armaturen hergebruiken. En let wel, het hergebruiken van kabelgoten bijvoorbeeld levert zo’n 90% CO2-reductie op als je het vergelijkt met het produceren en gebruiken van nieuwe kabelgoten. Dat zijn forse besparingen. Groothandels bieden nu steeds vaker gebruikte materialen aan, waar wij vervolgens mee kunnen werken. Zo kunnen wij bijdragen aan de circulaire ambities van onze opdrachtgevers. Wellicht ook aan die van u! Waarbij het belangrijk is te vermelden, dat wij op nagenoeg alle hergebruikte materialen dezelfde garanties afgeven als op nieuwe materialen. U boet dus nooit in op kwaliteit, want de prestaties blijven gelijk.
Wij zijn lid van het Urban Mining Collective
Wij maken als installateur via ons samenwerkingsverband ElektroNed onderdeel uit van het Urban Mining Collective (UMC). Het UMC bestaat uit verschillende toonaangevende bedrijven uit de hele bouw- en installatieketen die een gezamenlijk doel dienen: circulair bouwen en installeren in de praktijk uitvoerbaar en werkbaar maken. En dat begint zijn vruchten af te werpen. Het UMC is een initiatief van het bedrijf New Horizon, dat de stad als bron ziet en niet sloopt, maar oogst. Om er vervolgens voor te zorgen dat materialen ook daadwerkelijk hergebruikt worden, is samenwerking en kennisdeling met ketenpartners onontbeerlijk.
