Technische innovaties, digitalisering en nieuwe uitdagingen op het gebied van duurzaam installeren zijn aan de orde van de dag in installatieland. Al deze ontwikkelingen vragen veel van onze ontwerpers en projectleiders, maar ook van onze monteurs. Hoe zijn zij opgeleid? Hoe zorgen we ervoor dat ze optimaal uitgerust zijn en blijven voor hun werk? Want dat is van groot belang, zowel voor u als voor ons.

De meeste jonge monteurs hebben VMBO als basisopleiding en kiezen dan voor een vervolgopleiding op het MBO of voor een BBL-traject: vier dagen werken en een dag naar school. Wij stimuleren ze actief deze trajecten te blijven volgen totdat ze niveau 4 bereikt hebben. Steeds meer installateurs werken ook samen met Installatiewerk Nederland: regionale opleidingsbedrijven voor technische talenten met diverse hoofdkantoren en vele praktijkcentra in het hele land. Installatiewerk is door Techniek Nederland opgezet. Leerlingen staan dan op de loonlijst van Installatiewerk en worden door installateurs ingehuurd. Wij zijn dan het leerbedrijf voor deze jongens en/of meisjes. Helaas is het wel zo, dat scholen vaak nog ietwat achterlopen op de praktijk in onze branche. Wij spijkeren ze dus ook nog veel bij op de werkvloer.

Specifieke kennis vereist als het om brand of inbraak gaat

Omdat de kennisbehoefte op het gebied van brand- en inbraakinstallaties heel specifiek is, worden daarvoor diverse speciale cursussen georganiseerd. Deze worden ook ingezet voor het opfrissen van de kennis van monteurs. Dit omdat er technisch gezien continu veel verandert binnen deze specialismen. Leveranciers verzorgen een belangrijk deel van deze opleidingen. En in veel certificeringen rondom brandbeveiliging is vastgelegd dat alleen bevoegde monteurs daarmee aan de slag mogen. Wij zien dat met name grotere klanten die een eigen Technische Dienst (TD) hebben, zich ook in de vereisten verdiepen. We sparren dan graag met hen om tot de best passende oplossing te komen.

Installatiemarkt in beweging door digitalisering

Door vergaande digitalisering en technische vooruitgang verandert de installatiewereld snel. Je hebt nu al nagenoeg altijd een mobiel, laptop of iPad nodig om iets in beweging te krijgen. Als je als monteur je vak goed uit wilt blijven oefenen is het dus noodzakelijk je steeds bij te scholen om up-to-date te blijven. Er is daarom veel behoefte aan begeleiding en scholing op het gebied van ICT. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je met IP-adressen omgaat. Of hoe je een camerasysteem conform de regels aan internet koppelt. Een verpleeghuis is in dit geval een goed voorbeeld. Daar willen ze bijvoorbeeld graag alles aan elkaar koppelen via een centraal platform, maar hoe borg je dan privacy en veiligheid optimaal? Wat mag wel en wat mag niet? Daar moet je wel de juiste antwoorden op hebben.

 Schaarste op de arbeidsmarkt

Het is aan ons installatiebedrijven om (jonge) monteurs veel te bieden. Ze willen uitdagingen en opleidings-en doorgroeimogelijkheden. En overall moet het beroep ook veel ‘sexyer’ worden. Monteurs in de installatietechniek zijn van vele markten thuis. Hun vak heeft de toekomst en dat moet veel meer en beter uitgedragen worden. Door ons maar ook door de overheid en door scholen.

Kennis van ICT steeds belangrijker