Één op de vier branden ontstaat door kortsluiting in de elektrische installatie of de daarop aangesloten elektrische apparatuur. En het aandeel van elektrabranden in het totaal groeit gestaag, vooral omdat elektrotechniek en elektronica een steeds prominentere plaats innemen. Het gebruik van kwalitatief slechte materialen, het verkeerd installeren van elektrische installaties en het ontbreken van adequaat onderhoud op deze installaties zijn de voornaamste oorzaken van deze branden. En let wel, het gaat hierbij niet alleen om de illegale verlichting van wietplantages. Ook in het 'normale' bedrijfsleven komt brand door korstsluiting steeds vaker voor.
Let goed op de voorwaarden van verzekeraars
Verzekeraars leggen in hun voorwaarden vast, dat ze niet aansprakelijk zijn voor brandschade die veroorzaakt werd door een niet goed onderhouden elektrische installatie. Als in de verzekeringspolis wordt verwezen naar installatie conform de NEN1010 en een verplichte NEN3140 keuring - en deze zijn niet conform de geldende normen en wetgeving uitgevoerd - dan zal de verzekeraar niet uitkeren. Volgens Bart Steenbeek van HBS Expertise (Hulp Bij Schade), een contra-expertisebureau onder andere gespecialiseerd in schade door brand, komt dit vaker voor dan je denkt. Dit leidt tot zeer schrijnende gevallen. Denk aan grote schades die niet gedekt zijn - maar ook aan complete faillissementen.
Laat uw installaties regelmatig controleren
Instacom is onder andere gespecialiseerd in het uitvoeren van NEN3140 inspecties. Tegen een scherp tarief keuren wij uw gehele elektrische installatie. U krijgt van ons een uitgebreid rapport van de staat van de installatie en welke gebreken u eventueel moet verhelpen. Van risicovolle verhitting van bekabeling of aansluitingen maken wij thermische opnames. Zo kunt u direct zien waar een eventueel probleem zich bevindt.
Risicovol gebruik
Naast brand door problemen met de elektrische installatie ontstaat er ook vaak brand door verkeerd gebruik van elektrische apparatuur of ronduit gevaarlijke apparatuur. Een paar voorbeelden:
- Stekkers in het stopcontact laten bij hoog risico apparatuur (koffiezetapparaten, wasmachines, drogers, etc.)
- Het afsluiten van ventilatieopeningen van apparatuur.
- De stand-by stand van allerlei apparaten.
- Het gebruik van verkeerde snoeren bij apparaten die warm kunnen worden of verlengsnoeren bij zware apparaten zoals wasmachines en drogers.
- Het gebruik van niet afgerolde haspels of het leggen van verlengsnoeren onder vloerbedekking en het gebruik van verdeelstekkers.
Elektrotechniek vormt een steeds groter onderdeel van ons leven. Dit betekent ook dat elektrotechniek meer risico’s met zich meebrengt als er niet goed mee omgegaan wordt. Het belang van kiezen voor een erkend elektrotechnisch installateur is daarom groot.
